Aromatyczny kurczak w orientalnym sosie

Aromatyczny kurczak w orientalnym sosie
Czas: 30 min.
Ilość porcji: 4

500 g Mięsa z piersi kurczaka, bez skóry

3 Pomidory

1 Cebula

1 Papryka zielona

1 Papryka czerwona

200 g Ryżu basmati (lub parboiled)

4 łyżki Jogurtu naturalnego

4 łyżki Oleju rzepakowego

1,5 łyżeczki Kurkumy

0,5 łyżeczki Garam masali

0,5 łyżeczki Kminku

do smaku Sól i pieprz

Ryż ugotować na półtwardo. Mięso pokroić w paseczki. Paprykę zieloną i czerwoną pokroić w paseczki, pomidory w ósemki. Cebulę posiekać w piórka. Na rozgrzanym oleju podsmażyć jednocześnie mięso, paprykę czerwoną i zieloną oraz cebulę. Doprawić solą. Kiedy mięso zacznie się rumienić dodać przyprawy – kminek mielony, kurkumę oraz garam masalę. Podsmażać ok 3 minuty. Następnie dodać pomidory. Po upływie 7 minut dodać jogurt naturalny, dokładnie wymieszać. Całość podlać gorącą wodą – ok 50 ml. Jeśli chcemy żeby potrawa była rzadsza, można dodać większą ilość wody. Całość gotować jeszcze przez 10 min. Podawać z ryżem.

Ilość Wymienników Na Porcję



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *