Ciasto ze skórką pomarańczy i cukinią

Ciasto ze skórką pomarańczy i cukinią
Czas: 60 min.
Ilość porcji: 12

250 g Cukinii

225 g Mąki orkiszowej

2 Jajka

1 Pomarańcza (skórka + sok)

100 g Oleju rzepakowego

125 Erytrolu

3 łyżeczki Kakao

1 łyżeczka Sody

1 łyżeczka Proszku do pieczenia

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, resztę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć na sitko, a następnie ręcznie wycisnąć nadmiar wody. Skórę z całej pomarańczy zetrzeć oraz wycisnąć sok i połączyć w miseczce z odsączoną cukinią. Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiać. W szklanej misce ubić mikserem na najwyższych obrotach jajka z erytrolem. Dodać olej i ponownie ubijać. Do puszystej jajecznej masy dodać przesiane składniki suche i wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Do ciasta dodać cukinię i ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC przez 40 minut. Po wyjęciu ostudzić i oprószyć np cukrem pudrem (opcjonalnie).

Ilość Wymienników Na Porcję



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *