Cytrynowo-czosnkowy kurczak z ziemniakami i cukinią

Cytrynowo-czosnkowy kurczak z ziemniakami i cukinią
Czas: 60 min.
Ilość porcji: 4

4 Podudzia z kurczaka

400 g Ziemniaków

1 Cukinia

1 Cebula czerwona

5 ząbków Czosnku

1 Cytryna

1 łyżeczka Tymianku

do smaku Sól, pieprz

Marynata: Zetrzeć skórkę z całej cytryny. Dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Składniki wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Natrzeć mięso, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na min 1h.

Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Cebulę posiekać w piórka. Cukinię pokroić w plasterki. Piekarnik nagrzać do temp. 220 stopni. Ziemniaki i mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 15 minut. Następnie dodać cebulę, czosnek, cukinię. Całość posypać tymiankiem, solą, pieprzem. Skropić oliwą z oliwek. Piec do zarumienienia mięsa, ok 35 min.

Ilość Wymienników Na Porcję



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *