dieta dla cukrzyka

Dieta dla cukrzyka – podstawowe informacje

Leczenie dietą jest podstawą terapii każdego rodzaju cukrzycy. Niezależnie czy jesteś leczony insuliną czy doustnymi lekami powinieneś znać ogólne zasady prawidłowego żywienia. Niewątpliwie pomoże Ci to w uzyskaniu i utrzymaniu prawidłowego lub bliskiego normy stężenia glukozy we krwi, a to z kolei może zapobiec wystąpieniu przewlekłych powikłań cukrzycy. Przestrzeganie zasad prawidłowo zbilansowanej diety wpływa również na uzyskanie optymalnego stężenia lipidów i lipoprotein w surowicy krwi oraz optymalnych wartości ciśnienia tętniczego.

Jeśli czytasz ten artykuł zapewne jesteś osobą chorą na cukrzycę, albo osobą z najbliższego otoczenia diabetyka, której bardzo zależy na jego zdrowiu i poszukujesz informacji jak żyć z cukrzycą, jak jeść, jak ma wyglądać dieta dla cukrzyka. Wpis nie odpowiada na wszystkie pytania związane z żywieniem w cukrzycy, ale już teraz zapraszam Cię na kolejne artykuły. Będę stopniowo wprowadzać Cię w zagadnienia dotyczące choroby. Na stałe i w prosty sposób pomogę Ci zmienić nieprawidłowe nawyki żywieniowe.

Uniwersalna dieta cukrzycowa nie istnieje. Dobra wiadomość jest jednak taka, że żywienie w cukrzycy opiera się na ogólnych zasadach prawidłowego żywienia dla osób zdrowych. Ważne jest, żeby ustalenie zaleceń dopasować do konkretnej osoby. Musimy wziąć pod uwagę m.in.:

  • typ cukrzycy
  • metodę leczenia
  • choroby współistniejące
  • wiek
  • płeć
  • poziom aktywności fizycznej
  • preferencje
  • możliwości finansowe

Podstawowe zasady planowania posiłków

W układaniu jadłospisu kluczowe jest poprawne zaplanowanie liczby posiłków, ich odpowiedniego rozkładu w ciągu całego dnia. Wpływa to m.in. na utrzymywanie prawidłowych glikemii, kontrolę metaboliczną, redukcję nadmiernej czy utrzymanie pożądanej masy ciała.

Ile zatem powinieneś spożywać posiłków w ciągu dnia? To zależy. Zależy przede wszystkim od stosowanej metody leczenia, ale z reguły zaleca się 4-6 posiłków.

Ważna jest też ich regularność. Nie zaleca się bardzo długich przerw między posiłkami, ponieważ może to skutkować hipoglikemią. Dojadanie później, zazwyczaj sporych ilości jedzenia, wiąże się z nadwyżką kaloryczną i wzrostem masy ciała. Również zbyt częste i zbyt obfite posiłki nie są wskazane ze względu na ryzyko wysokich wartości stężenia glukozy we krwi (hiperglikemia) oraz niekontrolowanym wzrostem masy ciała.

Inny rozkład energii, ilość posiłków i ich godzin spożywania będzie u osób leczonych za pomocą krótkodziałających insulin ludzkich/ich mieszanek, a inny dla osób leczonych szybkodziałającymi analogami insuliny/dwufazowymi analogami, co wynika z ich odmiennego profilu działania.

W przypadku stosowania krótkodziałajacych insulin ludzkich przekąski między posiłkami (drugie śniadanie, druga kolacja) powinny zawierać węglowodany. Zwykle główne posiłki rozdzielane są na dwa, w proporcji np. 2/3 ilości WW na śniadanie, 1/3 – II śniadanie).

Osoby leczone analogami insuliny, z nadmierną masą ciała, zazwyczaj spożywają trzy główne posiłki i dwie małe, niskowęglowodanowe przekąski (do 1 WW).  Podobnie jest w sytuacji kiedy jesteś leczony za pomocą doustnych środków farmakologicznych. Wtedy także rekomenduje się trzy posiłki główne oraz dwie małe przekąski między nimi.

Osoby leczone za pomocą stałych dawek insuliny, czyli w sytuacji gdzie pacjenci mają wyznaczoną dawkę insuliny krótkodziałającej oraz bazy przez lekarza powinny tak bilansować jadłospis, by każdy posiłek miał stałą dawkę węglowodanów. Jeśli więc w danym dniu nie spożywasz np. pieczywa to musisz zastąpić ten produkt innym źródłem węglowodanów np. kaszą. Produkty powinny być podobne pod względem zawartości błonnika, wartości IG (indeks glikemiczny), ilości WW (wymienniki węglowodanowe).

Dieta Dla Cukrzyka

Pamiętaj, że dieta powinna zostać dopasowana indywidualnie do Ciebie i Twojego zapotrzebowania. Pomoc specjalisty może okazać się niezbędna.

Ilość posiłków

4-6 dziennie

Częstotliwość posiłków

Co 3-4 godziny

Wielkość porcji

Dopasowana do zapotrzebowania

Pamiętaj, że sposób żywienia w cukrzycy i dobór odpowiedniej strategii żywieniowej zależy również od współistniejących chorób (przewlekła choroba nerek, nadciśnienie, otyłość, dna moczanowa, zaburzenia gospodarki lipidowej, itd.). Jeśli wydaje Ci się to trudne i chciałbyś sprawdzić jaki sposób żywienia byłby dla Ciebie najbardziej odpowiedni zapraszam do uzupełnienia wywiadu żywieniowego oraz konsultacji.
W kolejnych wpisach przybliżę, mam nadzieję w prostych słowach, kolejne zagadnienia związane z dietą w cukrzycy oraz praktyczne wskazówki jak wprowadzić w życie te wszystkie zalecenia. Jeśli masz ochotę podzielić się swoimi spostrzeżeniami odnośnie „diety cukrzycowej”, albo o coś zapytać zapraszam do sekcji komentarzy.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *