Karpatka

Karpatka
Czas: 60 min.
Ilość porcji: 15

CIASTO:

250 ml Wody

150 g (1 szklanka) Mąki pszennej

125 g Masła

5 Jaj

0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia

 

KREM:

3 szklanki Mleka

2 Żółtka

4 łyżki Mąki pszennej

4 łyżki Skrobi ziemniaczanej

100 g Erytrytolu (zamiennik cukru)

200 g Masła

CIASTO: Wodę z masłem zagotować, dodać mąkę. Energicznie rozcierać drewnianą łyżką masę przez ok 1 minutę. Wystudzić. Dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia i 5 jaj. Zmiksować na najwyższych obrotach. Ciasto podzielić na pół. Każdy blat ciasta piec osobno przez ok 30 min. (10 min w temp 220 stopni, 20 min w 200 stopni).

KREM: 2 szklanki mleka zagotować z erytrytolem. Szklankę mleka wymieszać z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i energicznie mieszać. Wystudzić. Zmiksować z masłem.

Cukier zastąpiłam erytrytolem. W tradycyjnych przepisach potrzebna jest szklanka cukru, Jesli nie macie w domu erytrytolu, dodajcie zamiast całej szklanki – 100 g cukru. Gwarantuję, że jego redukcja nie wpłynie niekorzystnie na smak kremu, no tego nie da się zepsuć!

1 porcja ciasta z erytrytolem to 1,5 WW, a jeśli zamiast niego dodacie 100 g cukru to będzie zawierała 2 WW.

Jeśli szukasz więcej przepisów na desery dla Diabetyka zachęcam do zakupu mojego e-booka:

e-book Desery Dla Diabetyka

desery dla diabetyka

Ilość Wymienników Na Porcję



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *