Obliczanie wymienników białkowo-tłuszczowych (WBT)

Obliczanie wymienników białkowo-tłuszczowych (WBT)

Skuteczna kontrola glikemii zależy od wielu czynników. We wpisach skupiam się głównie na tych związanych z żywieniem. Po kolei staram Ci się przybliżać charakterystykę relacji jaka zachodzi między żywieniem a cukrzycą. Zagadnienie, którego nie da się ominąć, w edukacji pacjenta chorego na cukrzycę, jest pojęcie wymiennika białkowo-tłuszczowego, tj. WBT. Co to jest? Jakie są sposoby jego liczenia? Dlaczego jest istotny? A może sam miewasz sytuacje kiedy Twój cukier 2 godziny po posiłku jest prawidłowy, a później nagle obserwujesz wzrost, mimo, że nie dojadałeś? Choćby z tego powodu uważam, że każdy cukrzyk powinien posiadać podstawową wiedzę na temat WBT.

Co to jest wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT)?

 
Tak naprawdę nie tylko węglowodany mają wpływ na wartość Twojej glikemii. Białka i tłuszcze zawarte w posiłkach również przyczyniają się do jej wzrostu, jednak następuje to dopiero po kilku godzinach. Im posiłek bogatszy w tłuszcz i białko tym wchłanianie z przewodu pokarmowego jest wolniejsze. Musisz zatem wiedzieć, że np. po zjedzeniu pizzy możesz zaobserwować znaczny wzrost stężenia glukozy we krwi po 4, a nawet 8 godzinach. Posiłki składające się z produktów bogatych w białko oraz tłuszcze muszą być zatem zabezpieczone w odpowiednią podaż insuliny. W tym celu zostało wprowadzone pojęcie wymiennika białkowo-tłuszczowego. Dzięki obliczaniu WBT znacznie łatwiej utrzymywać prawidłowe wartości stężenia glukozy we krwi oraz unikać groźnych wahań glikemii.

 

Obliczanie wymienników białkowo-tłuszczowych

Jak liczyć WBT?

Poniżej przedstawione zostały dwie metody obliczania wymienników białkowo-tłuszczowych. Pierwsza metoda wykorzystuje informacje zawarte na etykiecie produktu spożywczego. Druga metoda pozwala liczyć WBT za pomocą tabeli. Obie metody są równie ważne.

Metoda 1

jak obliczyć wbt

Metoda 2

Obliczanie wymienników białkowo-tłuszczowych

 

Jak ustalić przelicznik na wbt?

 
Przelicznik na 1 WBT zazwyczaj stanowi połowę przelicznika jaki został ustalony przez lekarza na 1 WW, np jeśli:
 
  • przelicznik na WW do śniadania wynosi 2 (czyli 2 j insuliny na 1 WW) to przelicznik na WBT wynosi 1
    (1 j insuliny na 1 WBT)
  • przelicznik na WW do kolacji wynosi 1 (czyli 1 j insuliny na 1 WW) to przelicznik na WBT wynosi 0,5
    (0,5 j insuliny na 1 WBT)
 

Jak rozkładać w czasie bolus na białka i tłuszcze?

 
czas podania bolusa = Ilość WBT + 1-2 godziny
 

np.

obiad zawiera 3 WBT
przelicznik na WBT do obiadu wynosi 0,5

  • Obliczamy ilość jednostek insuliny na posiłek
    3 WBT x 0,5 = 1,5 j insuliny
  • Obliczamy czas rozłożenia
    3 WBT + 1-2 h = 4-5 h
 
Podajemy sobie w bolusie przedłużonym (posiłek zawiera WBT bez WW) 1,5 j insuliny rozłożone na 4-5 godzin.
 
 
Posługiwanie się systemem wymienników białkowo-tłuszczowych pozwala lepiej kontrolować cukrzycę, daje możliwość lepszego wyrównania wartości stężeń glukozy we krwi na co dzień. Oddala także od powikłań jakie niesie za sobą źle kontrolowana cukrzyca. Ponadto znajomość i umiejętność wykorzystania tej wiedzy w praktyce pokazuje, że nawet będąc cukrzykiem nie trzeba całkowicie rezygnować z niektórych przysmaków. 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *