Orzechowy budyń jaglany

orzechowy budyń jaglany
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 3
Jedna porcja zawiera 3,5 WW i 2 WBT
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 3 łyżeczki masła orzechowego
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 kostki czekolady gorzkiej

Kaszę jaglaną przepłukać gorącą wodą i umieścić w garnku z mlekiem. Gotować pod przykryciem ok 30 minut, od czasu do czasu mieszać. Zdjąć z ognia, dodać masło orzechowe i wymieszać. Wystudzić. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni. Ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną zblendować w blenderze kielichowym. Przełożyć do salaterek. Posypać płatkami migdałowymi i startą czekoladą gorzką.