Placuszki z czekoladą

placki z czekoladą gorzką
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4
Jedna porcja zawiera 4 WW i 1 WBT
  • 175 g mąki pszennej
  • 225 g maślanki
  • jajko
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Maślankę zmiksować lub dokładnie wymieszać trzepaczką z jajkiem i olejem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem waniliowym. Połączyć z wcześniej przygotowanymi składnikami. Czekoladę zetrzeć na tarce, następnie wymieszać łyżką z przygotowaną masą. Nakładać ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię i smażyć bez dodatkowego tłuszczu.