Węglowodany – przykłady odpowiednich produktów dla cukrzyka

Węglowodany – przykłady odpowiednich produktów dla cukrzyka

Węglowodany to składniki pokarmowe, z których nasz organizm czerpie energię niezbędną do życia. Węglowodany, po spożyciu, ulegają procesowi trawienia. Wynikiem trawienia, zwłaszcza skrobi, jest glukoza, która trafia do krwi. Tam, za pośrednictwem insuliny wnika do wnętrza komórek naszego organizmu. W przypadku osób chorych na cukrzycę proces ten jest zaburzony. Dlatego tak ważna jest kontrola ilości i jakości zjadanych węglowodanów.

Po spożyciu węglowodanów następuje bezpośredni wzrost stężenia glukozy we krwi. Czy wobec tego powinieneś się ich bać i przestać dostarczać? Absolutnie nie! Niedobór węglowodanów w diecie jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. Glukoza stanowi niezbędne paliwo dla naszego mózgu, mięśni, czerwonych ciałek krwi (erytrocyty). Niewystarczająca ich podaż może powodować zaburzenia koncentracji, senność, nerwowość, krótko mówiąc nasz mózg nie będzie prawidłowo odżywiony. Jeśli spożycie węglowodanów będzie niewystarczające to tłuszcze zaczną ulegać niecałkowitemu spalaniu. Powstaną ciała ketonowe, które prowadzą do zakwaszenia organizmu. Ponadto brak węglowodanów w diecie może prowadzić do wyniszczenia organizmu, ponieważ ten zacznie czerpać energię z rozpadu białek mięśniowych. Wiesz już czym grozi niedobór węglowodanów, ale czy ich nadmiar w diecie również może być szkodliwy? Oczywiście. Nadmiar prowadzi do nadwagi i otyłości. W momencie kiedy potrzeby naszego organizmu zostaną zaspokojone ich nadmiar jest wykorzystywany do syntezy tłuszczu, który odkłada się w tkance tłuszczowej. Ile w takim razie powinieneś spożywać węglowodanów w swoim całodziennym jadłospisie? Wg zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego nie ma jednej optymalnej ilości węglowodanów w diecie dla osoby chorej na cukrzycę. Wynika to z braku wystarczających dowodów naukowych. Węglowodany stanowią uzupełnienie wartości energetycznej diety, po uprzednim określeniu zapotrzebowania na białko i tłuszcze. Przyjmuje się natomiast, że ich średni udział to 45-50% ogólnej kaloryczności diety.

Gdzie zatem znajdziesz węglowodany?:

  • Cukier, miód, syrop glukozowo-fruktozowy
  • Produkty zbożowe – mąka, kasze, ryż, makarony, pieczywo, płatki zbożowe
  • Nasiona roślin strączkowych – ciecierzyca, bób, fasola, groch, soczewica, soja
  • Warzywa, owoce, przetwory owocowe, owoce suszone
  • Mleko i produkty mleczne np jogurty, maślanki, kefiry, serki
  • Słodycze i pieczywo cukiernicze

Jakie produkty powinieneś wybierać?

W diecie cukrzyka zalecane są produkty spożywcze, które nie powodują gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi (wchłaniają się wolno), przez co korzystnie wpływają  na kontrolę glikemii. Węglowodany należy spożywać głównie w postaci skrobi, która występuje m.in. w produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych czy ziemniakach. Wybierając produkty zbożowe należy wybierać te z grubego przemiału (pełnoziarniste), ponieważ oprócz skrobi zawierają też błonnik pokarmowy i wiele witamin i składników mineralnych.

Zalecane są:

bread

pieczywo żytnie, pełnoziarniste, razowe, graham

pasta

makarony pełnoziarniste

rice-bowl

ryż dziki, brązowy, parboiled

peas

nasiona roślin strączkowych: soja, groch, fasola, bób, soczewica, ciecierzyca

vegetables

świeże warzywa i owoce

wheat

płatki owsiane górskie, otręby pszenne, gryczane, owsiane

Unikać należy produktów, które zawierają cukry szybkowchłaniające się, powodujące gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi. Sacharoza obecna w cukrze spożywczym czy wyrobach cukierniczych oprócz energii nie zawiera żadnych niezbędnych składników odżywczych. Zwiększa za to syntezę lipoprotein VLDL w wątrobie (stanowi źródło złego cholesterolu). Fruktoza zawarta w cukrze zwiększa stężenie triglicerydów w surowicy krwi. Pamietaj, że unikanie cukrów szybkowchłaniających się  ułatwia utrzymywanie należnej masy ciała.  Cukry proste (np. glukoza w płynie, sok owocowy) możesz stosować, gdy masz niskie stężenie glukozy we krwi (hipoglikemia!)

Ograniczyć do minimum powinno się:

  • słodycze, batony, ciasteczka, cukierki, ciasta
  • słodzone napoje, wody smakowe, soki owocowe
  • dżemy wysokosłodzone, marmolady
  • miód, cukier spożywczy, produkty spożywcze zawierające w składzie syrop glukozowo-fruktozowy
  • słodzone jogurty, serki,

Różnorodna dieta uwzględniająca zalecane produkty stanowi podstawę leczenia cukrzycy, niezależnie czy chorujesz na cukrzycę typu 1, 2 czy cukrzycę ciążową. Przeczytaj post jeszcze raz i zastanów się, co możesz poprawić w swoim dotychczasowym sposobie odżywiania. Jeśli masz ochotę podziel się podjętymi zmianami w komentarzu i pamiętaj, że nawet mały postęp przybliża Cię do skutecznej walki z chorobą.



1 thought on “Węglowodany – przykłady odpowiednich produktów dla cukrzyka”

  • Świetny post! Idealny dla cukrzyków, którzy nie do końca radzą sobie z wyborem odpowiednich produktów na co dzień 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *