Zupa z fasolą adzuki

zupa z fasolą
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 6
Jedna porcja zawiera 2 WW

Fasolę namoczyć dzień wcześniej, na całą noc w sporej ilości wody. (Do wody można dodać 1/3 łyżeczki sody.)  Po wymoczeniu gotować około 30 min. Marchewkę pokroić w półplasterki, cebulę poszatkować w kosteczkę lub piórka. Paprykę, cukinię i ziemniaki również pokroić w kostkę, seler naciowy w paseczki. W większym rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszklą dodać marchewkę, paprykę, ziemniaki i seler naciowy. Podsmażać przez 5 minut. Następnie dodać wywar do linii warzyw. Zagotować całość. Dodać pomidory w puszce oraz przyprawy. Pod koniec gotowania dodać poszatkowane liście szpinaku, pokrojoną w kostkę cukinię oraz ugotowaną wcześniej fasolę.

Zupę można przygotować z różnymi warzywami. Można je dowolnie wymieniać. Ja swoją przygotowałam z resztek warzyw, które miałam w lodówce żeby ich nie wyrzucić za chwilę. Fasolę adzuki można zastąpić inną fasolą!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email