Zupa z fasolą adzuki

Zupa z fasolą adzuki
Czas: 60 min.
Ilość porcji: 6

200 g Fasoli adzuki

ok 1 litr Bulionu

3 Marchewki

1 Cebula

3 Ząbki czosnku

6 łodyg Selera naciowego

3-4 Ziemniaki

0,5 Cukini

0,5 Papryki czerwonej

3 garści Szpinaku

400 g Pomidorów w puszce

2 łyżki Sosu sojowego ciemnego

1 łyżeczka Słodkiej papryki mielonej

3 Liście laurowe

5 Ziarenek ziela angielskiego

Sól i pieprz do smaku

Fasolę namoczyć dzień wcześniej, na całą noc (12 h) w sporej ilości wody. Po wymoczeniu gotować około 30 min. Marchewkę pokroić w półplasterki, cebulę poszatkować w kosteczkę lub piórka. Paprykę, cukinię i ziemniaki również pokroić w kostkę, seler naciowy w paseczki. W większym rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać marchewkę. Po chwili dołożyć paprykę, ziemniaki i seler naciowy. Podsmażać przez ok 3 minuty, po czym dodać wywar do linii warzyw. Zagotować całość. Dodać pomidory w puszce oraz przyprawy. Pod koniec gotowania dodać poszatkowane liście szpinaku, pokrojoną w kostkę cukinię oraz ugotowaną wcześniej fasolę.

Zupę można przygotowywać z różnymi warzywami. Można je dowolnie wymieniać. Ja swoją przygotowałam z resztek warzyw, które miałam w lodówce żeby ich nie wyrzucić za chwilę. Fasolę adzuki można zastąpić inną fasolą!

Ilość Wymienników Na Porcję



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *