Fasolę namoczyć dzień wcześniej, na całą noc (12 h) w sporej ilości wody. Po wymoczeniu gotować około 30 min. Marchewkę pokroić w półplasterki, cebulę poszatkować w kosteczkę lub piórka. Paprykę, cukinię i ziemniaki również pokroić w kostkę, seler naciowy w paseczki. W większym rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać marchewkę. Po chwili dołożyć paprykę, ziemniaki i seler naciowy. Podsmażać przez ok 3 minuty, po czym dodać wywar do linii warzyw. Zagotować całość. Dodać pomidory w puszce oraz przyprawy. Pod koniec gotowania dodać poszatkowane liście szpinaku, pokrojoną w kostkę cukinię oraz ugotowaną wcześniej fasolę.
Zupę można przygotować z różnymi warzywami. Można je dowolnie wymieniać. Ja swoją przygotowałam z resztek warzyw, które miałam w lodówce żeby ich nie wyrzucić za chwilę. Fasolę adzuki można zastąpić inną fasolą!