Zupa z pomidorami, soczewicą czerwoną i koperkiem

Zupa z pomidorami, soczewicą czerwoną i koperkiem
Czas: 2 h
Ilość porcji: 5

2 litry Wywaru z warzyw (4 x marchewka, 3x korzeń pietruszki, 0,5 x por, 0,5 x korzeń selera, 4 x łodyga selera naciowego, 2 x liść kapusty pekińskiej, cebula, 3 x ząbek czosnku)

400 g (1 puszka) Pomidorów z puszki

400 g Ciecierzycy (w zalewie)

150 g Soczewicy, nasiona suche

30 g Posiekanego pęczka koperku

30 g Posiekanej natki pietruszki

2 łyżki Płatków drożdżowych

8 ziarenek Ziela angielskiego

4 Liście laurowe

1 łyżeczka Lubczyku suszonego

do smaku Pieprz, sól

Zarumienić na suchej patelni marchewki, korzenie pietruszki, por, korzeń selera, cebulę. Przełożyć zawartość patelni do garnka, dodać 2 l wody oraz resztę warzyw. Do gotującego wywaru dodać ziele angielskie, liście laurowe, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, płatkami drożdżowymi oraz lubczykiem. Wywar po około 1,5 – 2h odcedzić. Następnie dodać pomidory z puszki, przepłukaną soczewicę czerwoną, odsączoną ciecierzycę z zalewy. Gotować ok 15 min, po czym dodać posiekaną natkę pietruszki oraz koperek.

Ilość Wymienników Na Porcję



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *